вторник, 31 января 2017 г.

Дитяче харчування

Здоров'я дитини залежить від їжі, яку вона вживає. Для немовляти, звичайно ж, кращою їжею буде мамине молоко.
Годувати дитину грудьми бажано якомога довше. Якщо ж знадобиться дитяче харчування, при його виборі дотримуйтесь вказівок лікаря.
Вважається, що краще не годувати дитину коров'ячим молоком чи продуктами з нього до досягнення нею одного року, не давати їй тваринного білка (м'ясо, риба, яйця тощо) до досягнення п'ятимісячного віку.
Перше «підгодовування» починайте із 6 місяців.
Якщо ви даєте дитині новий продукт, обмежте його кількість до мінімуму.
Будьте обережні, даючи малюку потенційно алергенні продукти (помідори, апельсини, полуницю, шоколад). Можливо, варто зробити алергологічнупробу на чутливість до цієї їжі.

Чим годувати?

На форумах батьки часто сперечаються про те, яке ж харчування краще: домашнє чи із баночки?
Обидва варіанти хороші. Лише пам'ятайте, що домашнє харчування має бути завжди свіжоприготовленим (його не можна зберігати), з екологічно чистих овочів і фруктів (в ідеалі зі свого городу). При виборі харчування з баночки віддайте перевагу відомій торговій марці (вони ретельніше стежать за виробництвом і якістю сировини).
Якщо говорити про соки чи фруктові пюре, то кращими будуть ті, що вироблені з «місцевих» плодів (не екзотичних).
Кисломолочні продукти дуже корисні для збереження нормальної мікрофлори кишечнику. Але кефіри, йогурти й сирки мають бути спеціально призначені для дітей певного віку.
Можна готувати йогурти самим за допомогою сухої закваски (дотримуючись необхідних умов). Така закваска продається в аптеці. Або, як варіант, заквашувати молоко дитячим кефіром чи готовим дитячим йогуртом.
Використовуйте лише пастеризоване молоко (обов'язково прокип'ятити). Воно має бути не занадто жирним. Можна заквашувати йогурт у спеціальній йогуртниці, термосі або духовці.
Перед виготовленням такого йогурту вдома не забудьте порадитися з педіатром!

Шкідлива смакота
Батькам стає простіше нагодувати дитину, коли вона трохи підросте. Але виникає інша проблема – маля починає просити солоденьке.
В ідеалі не слід давати дітям солодощі до 3 років, а після 3-х – обмежувати. Адже цукор може викликати харчову алергію, призвести до надлишкової ваги, карієсу, проблем зі шлунково-кишковим трактом. Коли ж вам хочеться потішити маля, запропонуєте йому сухофрукти, трішечки меду (з 2-х років). Якщо додати до тушкованих фруктів або напоїв (наприклад, до молока) трохи кориці або ванілі, це підсилить природну «солодкість». 
Усі знають, наскільки шкідлива така смакота, як чипси й сухарики! При малюку не їжте їх, не дражніть його!
До складу чипсів зазвичай входять не лише картопля й олія, але й ароматизатори, наприклад смак «сметана й цибуля» (в ньому містяться підсилювачі смаку й аромату E-621, E-627, E-631), суха молочна сироватка, регулятор кислотності (молочна кислота, яблучна кислота), дріжджі сухі, гідролізований рослинний білок (соя), домішки для запобігання злежуванню (E-551), чорний мелений перець.
Як ви розумієте, сухарики теж навряд чи можна назвати корисними. 
Практично всі солодкі газовані напої містять у своєму складі суміш хімічних домішок, барвників, підсолоджувачів, ароматизаторів, стабілізаторів, вуглекислого газу й інших штучних речовин, які роблять напій приємним на смак і запах, але небезпечним для здоров'я.
Солодкі напої насичені калоріями, у той час як макро- і мікроелементів у них міститься дуже мало або вони відсутні взагалі.

Дорогі батьки! Намагайтеся їсти лише здоровішу їжу й годувати нею своїх малят!

А ми запрошуємо вас взяти участь в обговоренні теми про дитяче харчування. Матусі й татусі, поділіться на форумі своїми смачними рецептиками для малюків! Дитина – алергик? Чи гурман? Чим її нагодувати?


Комментариев нет:

Отправить комментарий